Houd u ook zo van lekker eten?
En vooral als u het zelf maakt? Gezellig met je gezin, man lief en vrienden tafelen?
Natuurlijk als u verwend wordt buiten de deur op restaurant is het ook gezellig. Als je vegetarisch bent of eens geen zin hebt in een stukje vlees is mij opgevallen, dat het vaak toch moeilijk wordt en standaard eten is. Zoals spaghetti of een pizza. Sorry, dat maak ik zelf als makkie eventjes klaar. U niet?
Daarom heb ik besloten om zo nu en dan wat heerlijke vegetarische recepten hier achter te laten…
Wist je dat?
Als je gezond eet, weinig snoept, dat je minder snel ziek wordt en betere weerstand hebt. Je hersens worden daardoor beter gemotiveerd, je huid blijft er ook beter door. Eigenlijk heeft het alleen maar voordelen! Af en toe wat snoepen kan echt geen kwaad, of eens een tent binnen stappen om iets vets naar binnen te werken.
Besteed aandacht aan lekker eten.
De avonden worden daardoor ook een stuk gezelliger.
Mag ik vertellen waarop ik daar achter ben gekomen? Misschien geef ik een tip en kom je ergens achter, waarop je het voor jezelf ook kan verbeteren. Koken leuk gaat vinden of misschien wel leert koken…
Sorry als het scherp uit de bocht is geschreven. Wil eerst even iets vertellen over vlees.
Vroeger had je nog echt vlees. De dieren hebben een gezonder leven gehad met goed voedsel en de buitenlucht. Ja, toen zaten er goede vitamines in voor ons. Tegenwoordig zijn het vooral hormonen, afval (wat de dieren hebben gegeten) en heel veel water wat verdikt is met vet. De dieren krijgen geen liefde meer en worden in hokjes opgefokt en geslacht. Nee, gek is het niet dat er daarom zoveel nieuwe ziektes bij komen. Deze ziektes eet je dan zelf ook. De dieren zijn opgefokt, wat vleeseters ook binnen krijgen. Nee, vitamines zijn ver te zoeken tegenwoordig, tenzij je een echt stukje oud wild vlees eet wat in de natuur heeft moeten overleven.
Ik ben mijn ouders heel dankbaar dat ze mij heel bewust “op eigenlijk iets te gezond” eten hebben gegeven. En dat ze op heel veel etenswaren nee hebben gezegd. Ik was anders echt niet zo sterk geworden dan dat ik nu ben.
Mijn moeder maakte bijna alles zelf. We hadden een tuin waar mijn vader als hij thuis kwam meestal in te vinden was. Waar hij veel groente zelf zaaide en oogstte. Daarnaast fruitbomen en hadden we bijen en kippen. Voor de verse melk gingen we naar de melkboer waarvan de melk nog warm was. Van de bovenste laag maakten we meestal echt zachte romige slagroom. Van de melk maakten we toetjes, boter, soms kaas of yoghurt van. De meel werd bij de molen gehaald. Het brood was stevig, dat maakte mijn moeder zelf. Sap en ijs maakten wij van vlierbessen die wij in de tuin hadden. Nee, snoep kennen wij niet. Wel noten en rozijnen. Wij aten vooral veel appelgebak, appels die in de wei stonden. En als de pruimen, kersen of andere fruitsoorten rijp waren, hadden we weer veel mogelijkheden om lekkere hapjes zelf te maken. En uiteraard stonden de kruiden overal door de tuin verspreid. Mij kon je er vaak
tussen vinden en zat ik weer aan de peterselie te snoepen. Soms komen er ook prachtige bloemen uit verschillende kruiden.
De bodemproducten zoals rijst, spaghetti etc. haalden mijn ouders bij de biowinkel. Mijn moeder weet er altijd een feestelijke maaltijd van te maken. Ze gaf vegetarische kookcursussen en uiteraard als dochter sta je dicht bij het vuur en heb ik leren koken en er heel veel plezier in gaan krijgen waarop ik steeds weer iets nieuws probeerde uitproberen en dat met groot succes! Want vele mensen vinden het een eer om bij mij te komen eten.
Moet ik eerlijk bekennen, ja in mijn studententijd ben ik de supermarkten gaan verkennen en ook een periode van alles uitgeprobeerd.. Gelukkig was ik er snel bij en heb ik naar mijn lichaam leren luisteren, want zwak en loom werd ik. En ben even terug naar de basis gegaan. Helaas heb ik maar een klein tuintje, waar ik wel heerlijkste kruiden en af en toe wat kleine groentjes kan zaaien. Maar zoals mijn ouders. Nee helaas nog niet. Alleen het bio eten is erg duur, Waarop ik ben gaan uitzoeken welke producten ik bio koop en welke in de supermarkt. Inmiddels op maandbasis eet ik veel gezonder en ben goedkoper uit.
Geïnteresseerd hoe ik dat doe? Dat zal ik je vertellen.
Zowizo 1 soms ga ik twee keer in de maand naar de biowinkel. Het ligt er aan of er veel of weinig eters bij ons aan tafel aanschuiven. Waar ik mijn bodemproducten haal. Zoals rijst, spaghetti, macaroni, linzen of af en toe wat anders. Want ze hebben veel verschillende bodemproducten. In deze producten zitten veel verzadigd goede vitamines voor de mens die er niet uit zijn gehaald. Waardoor je er maar weinig van nodig hebt om je buik lekker vol en gezond te vullen. Zonder dat je daarna weer behoefte hebt aan chips of ander snoepgoed. De groenten haal ik meestal bij de groente man waar ik meestal naar het fruit en groente kijk wat er in dit seizoen is. Toch wel let of het al rijp is. Daar haal je zo nu en dan ook voordeel uit voor in je portemonnee, omdat het vaak dan in de aanbieding is omdat het weg moet. Brood maak ik zelf of let op de donkere stevige omvang. Nee, geen spons brood. Periodes eet ik krakers, rijstwafels of peperkoek, als koek. Zitten goede voedingswaarde in wat je lichaam periodes nodig heeft. En je buik vult er goed van. Er zijn bepaalde vetten die we ook nodig hebben. Daarvoor eet ik verschillende noten en rozijnen. In bepaalde seizoenen meer, om aan te sterken. Thee vind ik ook erg belangrijk om zo veel mogelijk verse kruiden te gebruiken. Je hebt thee voor als je buikpijn hebt, onrustig bent, ziek of verkouden bent. Niet goed kunt slapen of een oppeppertje nodig hebt. En zo nog vele soorten thee die jou kunnen helpen. Zakjes mag je eigenlijk geen thee meer noemen. Dat zijn grotendeels korreltjes waar een smaakje aan toe is gevoegd. Het zakje zelf is gebleekt. Dus hetgeen waar het eigenlijk om gaat om jou de uitmuntende smaak en verbetering te geven is ver te zoeken. Kies daarom voor verse of gedroogde kruiden. Hier heb je minder van nodig maar de smaak en vitamine zijn veel beter. En net als bij de bijproducten. In eerste instantie betaal je meer. Uiteindelijk bespaar je in een maand, een kwart wat in je portemonnee blijft. Dus 2 vliegen in één klap! Zo blijf je ook bewust van eten en wat lekker en smaak heeft.
Vinden jullie het leuk om te lezen? Ik kan nog even door gaan om je nog meer tips en ideeën te geven. Laat dat mij weten? Dan vul ik het nog meer aan.
Goed…
Dit is helemaal nieuw dat ik mij hierover laat horen. Ik ben een echte liefhebber van lekker koken als ik de tijd heb.
Heb je heel toevallig al het een en ander van mij (volg mij) of ben jij geïnteresseerd? Ja hier is veel te ontdekken
Vooral voor een aantal mensen, en dit ook samen te doen?
Lekkere vegetarische recepten kunnen jullie zo nu en dan binnenkort hier vinden. Of laat je eens lekker verwennen, dat kan ook! Daar op een andere pagina later meer over.
Daag jezelf uit en geniet van lekker koken!
Met lekkere vegetarische recepten zal ik u mee verwennen. Zodat je een heel diversiteit van smaken in het eten proeft